- Written by Sofie Lenaers
Wat is een Kruispunt?
In heel wat netwerken voor geestelijke gezondheid worden kruispunten georganiseerd: kleinschalige, laagdrempelige, lokale, intersectorale georganiseerde zorg- en ondersteuning voor iedereen met psychische noden. Deze staan in directe verbinding met een vlot, toegankelijk, bovenlokaal georganiseerde (gespecialiseerde) zorg. Kruispunten integreren het versnipperde landschap van eerstelijn, welzijn en geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast worden diverse zorgnoden met verschillende voorzieningen op maat en in effectieve samenwerking aangepakt.
Momenteel is het Kruispunt van Mechelen-Katelijne reeds operationeel. Daarnaast hopen we ook in de andere ELZ van ons werkingsgebied een kruispuntwerking te kunnen uitrollen. Meer info kan je terugvinden op de website van de kruispunten en in onderstaande folders:
Algemene folder Kruispunt Mechelen-Katelijne
Folder voor professionals Kruispunt Mechelen-Katelijne
Het mobiel crisisteam en mobiel herstelteam verlenen ook medewerking aan de kruispunten. Dit valt in hun opdracht van FOD Volksgezondheid naar aanleiding van de versterkende maatregel mobiele teams (2021). In deze maatregel werd er gevraagd aan mobiele teams om zich extra te richten naar kwetsbare burgers met aandacht om aanklampend te werken.
Kruispunten in onze regio willen bijdragen aan eerste hulp voor psychische kwetsbaren. Het is een samenwerking vanuit verschillende partners. Ook al is crisiszorg geen opdracht van het kruispunt, soms is het nodig dat er expertise rond crisis ingebracht wordt. Dit gebeurt via deelname van teamleden uit het mobiel crisisteam in het kruispunt. Soms is het nodig dat kruispuntmedewerkers beroep kunnen doen op netwerktafels om meer aanklampend zorg te kunnen bieden voor complexere dossiers.