- Written by Katleen Boschmans
Het zorgoverleg of multidisciplinair overleg (MDO) is een methode die wordt ingezet om een betere samenwerking én een goede afstemming van de zorg te realiseren tussen de cliënt, de mantelzorgers en de verschillende zorg- en hulpverleners. Al deze partijen zetten zich samen rond de tafel om tot een gedeeld samenwerkingsplan te komen.
Voor wie ?
Voor mensen met een complexe en langdurige psychiatrische problematiek.
Wanneer een zorgoverleg aanvragen ?
Wanneer een betrokken partij vindt dat de zorg in de thuissituatie niet (meer) optimaal verloopt, en een bijsturing of nieuwe afstemming nuttig zou kunnen zijn.
Wanneer een ontslagfase in het vooruitzicht is, kan een zorgoverleg reeds worden gepland op de verblijfsafdeling. Dit kan helpen om de overgang naar thuiszorg naadlozer te doen verlopen.
Wat zijn de voordelen ?
- De cliënt heeft zelf meer ruimte tot inspraak
- Multidisciplinair: er is overleg tussen verschillende disciplines
- Ontmoeting van het hulpverleningsnetwerk
- De verwachtingen naar elkaar toe zijn duidelijk
- Het oplossen van knelpunten verloopt sneller
- Vraaggericht werken (zorg op maat)
- Er worden duidelijke taakafspraken gemaakt
- Georganiseerd door een externe, neutrale organisator
DE REFERENTIEPERSOON
Dit is de hulpverlener die een directe zorgrelatie heeft met de cliënt en die een aanspreekpunt is voor anderen. Hij/zij maakt na het zorgoverleg het begeleidingsplan op. Het begeleidingsplan bevat concrete taakafspraken voor cliënt, mantelzorger, zorg- en hulpverleners. Na elk overleg wordt dit aangevuld met nieuwe afspraken.
DE OVERLEGORGANISATOR
In de regio Emergo wordt het zorgoverleg georganiseerd door één van de door SEL TOM erkende overlegorganisatoren. De overlegorganisator klaart de zorgvraag uit en brengt alle betrokkenen samen. Deze organisator is niet betrokken in de cliëntsituatie en neemt een neutrale houding aan.
Hoe een zorgoverleg aanvragen ?
De aanvrager vult het aanvraagformulier in, en bezorgt dit aan de gekozen erkende overlegorganisator.
Om een zorgoverleg te kunnen aanvragen, dienen wel een aantal voorwaarden in acht te worden genomen:
- De cliënt heeft te maken met een langdurige en complexe psychiatrische problematiek
- Het overleg dient door een erkende overlegorganisator georganiseerd te worden
- Er moeten minstens drie types zorg- of hulpverleners van verschillende organisaties fysiek aanwezig zijn, waarvan minstens één actor uit de geestelijke gezondheidszorg en minstens één actor uit de eerste lijn of een dienst van de welzijnszorg erkend door de bevoegde Gewesten of Gemeenschappen
- Er is nood aan een begeleidingsplan
- Een zorgoverleg of OPP (Overleg Psychiatrische Patiënt) moet minimaal twee keer per jaar georganiseerd worden
Na de aanvraag
Wanneer de aanvraag voldoet aan de voorwaarden, nodigt de overlegorganisator de cliënt, de mantelzorgers en de hulpverleners uit. Het begeleidingsplan wordt opgesteld door de zorgbemiddelaar en wordt door de overlegorganisator als bijlage in het elektronisch zorgplan geplaatst. De zorgbemiddelaar volgt de situatie verder op en draagt de verantwoordelijkheid voor de opvolging van het begeleidingsplan.
Bij een erkend zorgoverleg wordt een vergoeding voorzien voor de deelnemers. (maximaal drie keer per jaar per cliënt)