- Written by An Krols
Aangepaste maatregelen naar aanleiding van COVID-19
Na de door de Nationale Veiligheidsraad op dinsdag 17 maart 2020 aangekondigde gezondheidsmaatregelen ter bestrijding van COVID-19, werden volgende specifieke tijdelijke richtlijnen (geldend van 14 maart tot 30 juni 2020) opgesteld voor de RIZIV-conventie eerstelijnspsychologische zorg:
Sessies eerstelijnspsychologische zorg kunnen via videocommunicatie (met end-to-end-encryptie) verlopen.
Het is mogelijk om tijdelijk (tot september 2020) in de RIZIV-conventie in te stappen.
Er zijn afwijkingen van de normale verwijsprocedure toegestaan mits de klinisch psycholoog/pedagoog voorafgaandelijk aan de sessie een traceerbare verwijzing van de arts ontvangt omwille van matig ernstige psychische problemen op het vlak van angst, depressie of alcoholgebruik.
Patiënten kunnen ook verwezen worden door de arbeidsarts van de preventiedienst waarbij hun werkgever is aangesloten, ongeacht hun beroep of de sector waarin ze zijn tewerkgesteld. Dit verwijsvoorschrift wordt ook aan de huisarts bezorgd.
De klinisch psychologen/orthopedagogen mogen hun maandcapaciteit overschrijden.
De FOD Volksgezondheid onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de conventie open te stellen voor kinderen en jongeren en voor 64-plussers.
Terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg
Een op drie volwassenen zal gedurende zijn/haar levensloop een vorm van psychische problemen ervaren, waarvan de meest voorkomende gelinkt zijn aan een depressieve stemming, angstproblemen of problemen met alcoholgebruik. De voorbije decennia was de geestelijke gezondheidszorg voornamelijk gericht op langdurige behandeling op tweede en derde lijn.
Een snel toegankelijke en betaalbare geestelijke gezondheidszorg op de eerste lijn werkt destigmatiserend en kan voorkomen dat eerder milde klachten in ernst toenemen of een chronisch verloop krijgen. Om een impuls te geven aan de toegankelijkheid van psychische zorg op de eerste lijn, stelt de federale overheid jaarlijks 22,5 miljoen euro ter beschikking. Het project ‘terugbetaling eerstelijnspsychologische zorg’ is een van de verschillende initiatieven onder de vleugels van het GGZ-Netwerk om te komen tot preventie, vroegdetectie en -interventie van psychische klachten.
Eerstelijnspsychologen nu toegankelijk voor alle leeftijden. Lees hier verder.
Wat zijn de voorwaarden voor cliënten?
Gezien de gelimiteerde budgettering is de terugbetaling momenteel nog beperkt tot cliënten die aan onderstaande criteria voldoen:
- volwassenen van 18 t.e.m. 64 jaar
- matig ernstige klachten ervaren op het vlak van depressie, angst of alcoholgebruik
- over een verwijsvoorschrift van huisarts of psychiater beschikken
Waaruit bestaat het aanbod?
Cliënten die tot bovenstaande doelgroep behoren, komen in aanmerking voor twee reeksen van vier sessies eerstelijnspsychologische zorg bij zelfstandig psychologen/orthopedagogen die deelnemen aan het project. De cliënt betaalt aan deze eerstelijnspsycholoog 11,20 euro, of 4 euro in geval van verhoogde tegemoetkoming.
In de regelgeving wordt eerstelijnspsychologische zorg omschreven als:
- diagnostische inschatting van de problemen
- algemene psychologische zorg
- oplossingsgerichte behandeling, begeleide zelfhulp of psycho-educatie
- bevorderen van zelfredzaamheid
- doorverwijzen bij complexe problematiek
Hoe verwijzen?
Binnen het model fungeert de huisarts als referentiepersoon. Bij een vermoeden van juiste indicatie, dient u de cliënt te verwijzen naar de huisarts of psychiater. Van zodra de cliënt over een verwijsvoorschrift beschikt, kan hij/zij een afspraak maken met een van de beschikbare eerstelijnspsychologen.
Twijfelt u of een eerstelijnspsychologisch traject een passend antwoord is op de hulpvraag van uw cliënt? De informatiefiche voor sociale actoren biedt u nadere informatie en toelichting over dit nieuwe zorgaanbod.