- Written by Katleen Boschmans
NIEUWE RIZIV-CONVENTIE “FINANCIERING PSYCHOLOGISCHE FUNCTIES IN DE EERSTE LIJN”
Op 26 juli 2021 keurde het Verzekeringscomité van het RIZIV een overeenkomst goed met de netwerken geestelijke gezondheid betreffende de financiering van de psychologische functies in de eerste lijn via netwerken en lokale multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Deze nieuwe overeenkomst werd afgesloten om de verdere uitbouw van de terugbetaalde eerstelijnspsychologische functie én de functie gespecialiseerde psychologische zorgmogelijk te maken.
De netwerken Emergo en pangg 0-18 werken met verschillende partners aan de implementatie van deze psychologische functies in de regio en beogen hiermee de toegang tot psychologische zorg en de onderlinge samenwerking tussen de verschillende ambulante zorgpartners te optimaliseren. Een representatieve stuurgroep met vertegenwoordigers van de netwerken Emergo en pangg 0-18 en de eerstelijnszones (inclusief psychologenkringen) buigt zich over de opdracht om dit vernieuwde psychologisch zorgaanbod op zowel korte als lange termijn uit te tekenen. Een bijzondere focus gaat uit naar een optimale afstemming op lokale zorgnoden, alsook naar een verbeterde multidisciplinaire samenwerking.
OPERATIONALISATIE VANAF 1 MEI 2022
Vanaf mei 2022 zal u meer en meer zorgverstrekkers vinden waar u tegen terugbetalingstarief individuele consultaties of groepssessies kan volgen. De lijst van zorgverstrekkers die op deze manier werken kan u hier vinden. Deze lijst zal nog verder aangevuld worden. Zowel eerstelijnspsychologische zorg als gespecialiseerde zorg kan reeds aangeboden worden, zowel individueel als in groep.
WAT IS EERSTELIJNSPSYCHOLOGISCHE ZORG?
Eerstelijnspsychologische zorg betreft kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies die bijdragen tot het algemeen psychisch welbevinden en zijn gericht op vraagverheldering, verbetering van het mentale welbevinden, psycho-educatie en versterking van veerkracht.
Deze psychologische interventies van korte duur en/of lage intensiteit richten zich op onderstaande opdrachten:
a. Inschatting van de aanwezige problemen en vraagverheldering
b. Begeleide zelfhulp, psycho-educatie
c. Bevorderen van de zelfredzaamheid en veerkracht van de cliënt of van zijn familiale context
d. Ondersteuning van de eerstelijnsactoren rond de cliënt
e. Doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg en/of doorverwijzing naar andere zorg- en ondersteuningsorganisaties en/of patiënten- en familieverenigingen.
Waar en hoe?
De zorg kan worden uitgevoerd:
- In individuele sessies (op termijn ook groepssessies)
- In de praktijk van de klinisch psycholoog/orthopedagoog, in multidisciplinaire groepspraktijk maar ook via “outreaching” (in de directe omgeving van de patiënt) of via videoconsult.
Hoeveel sessies worden vergoed binnen het kader van ELP?
Per periode van 12 maanden:
- Kinderen en adolescenten (tot en met 23 jaar) hebben recht op:
- 10 individuele sessies OF 8 groepsinterventies
- Volwassenen (vanaf 15 jaar) hebben recht op:
- 8 individuele sessies OF 5 groepsinterventies
Hoeveel sessies worden vergoed binnen het kader van gespecialiseerde psychologische zorg?
Per periode van 12 maanden:
- Kinderen en adolescenten (tot en met 23 jaar) hebben recht op:
- 20 individuele sessies OF 15 groepsinterventies
- Volwassenen (vanaf 15 jaar) hebben recht op:
- 20 individuele sessies OF 12 groepsinterventies
Hoeveel moet de patiënt betalen?
De ziekteverzekering neemt het grootste deel van de prijs per sessie voor zich, onmiddellijk via het systeem van de derdebetaler.
De patiënt betaalt voor individuele sessies zelf 11 euro per sessie. Als de patiënt recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt die 4 euro.
De eerste individuele sessie is gratis.
Voor groepsinterventies betaalt de patiënt zelf 2.5 euro per sessie, ongeacht het statuut.
VOORWAARDEN
- De patiënt komt in aanmerking voor eerstelijnspsychologische zorg als er sprake is van milde psychische klachten, behandelbaar binnen het maximaal mogelijk aantal sessies binnen de ELP-conventie.
- Zowel kinderen en jongeren, als volwassenen kunnen hier beroep op doen.
- Eerstelijnspsychologische zorg is direct toegankelijk (geen voorschrift nodig).
- Via het functioneel bilan communiceren de klinisch psycholoog/orthopedagoog en andere betrokken zorgverstrekkers (huisarts, kinesist,…) over de aard en oorsprong van de psychische klachten, het afgelegde behandeltraject en de nood aan vervolgzorg. Het functioneel bilan wordt bij voorkeur samen met de cliënt aangevuld en kan enkel gedeeld worden mits diens toestemming.
- Om de terugbetaling te verkrijgen, moet de patiënt naar een klinisch psycholoog of orthopedagoog verwezen worden die een overeenkomst aanging met een netwerk geestelijke gezondheidszorg.
HOE AANMELDEN?
De patiënt kan rechtsreeks een afspraak maken met een van de beschikbare hulpverleners die voorkomen op de lijsten van geconventioneerde klinisch psychologen/orthopedagogen.
Jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen kunnen zich aanmelden op de klinisch psychologen/orthopedagogen uit onze lijst
Kinderen en jongeren tot 23 jaar kunnen terecht bij de klinisch psychologen/orthopedagogen die voorkomen op onze lijst (onderaan)
Is de patiënt tussen de 15 en 23 jaar? Dan kan aangemeld worden bij de psychologen van beide lijsten.
VERDERE INFORMATIE?
Presentatie FOD Volksgezondheid voor de netwerken GGZ